Edit Content

ATUNCI

Istoria „Cetății Medievale” din Drobeta Turnu Severin

0
Ani - File de poveste
Cetatea Medievală

Cetatea Medievală din Drobeta Turnu Severin

Ridicată ca fort de apărare de către regele maghiar Ladislau I cel Sfânt (1077-1095), cetatea a fost construită în punctul de tampon dintre catolicism şi ortodoxie, fiind de la început într-o dispută militară şi religioasă continuă între coroana maghiară, bulgari şi voievozii munteni. Cât privește Banatul de Severin, acesta a fost creat oficial la 1230 de către unguri ca marcă de granițe care trebuia să apere regatul maghiar de la sud și est. Bastion al rezistenței anti-otomane, Cetatea Medievală a fost capitala Banatului de Severin timp de trei secole.

 

În fața primejdiei otomane, regele Ungariei încredințează apărarea regatului pe limesul Dunării lui Iancu de Hunedoara, care în 1448 va fi numit Ban al Severinului. Sistemul defensiv al lui Iancu de Hunedoara se baza pe cetățile Severin, Orșova și Mehadia. Ajuns guvernator și rege al Ungariei, cu o carieră militară și politică strălucită, Iancu de Hunedoara stabilește în Cetatea Severinului dispozitivul strategic de apărare a acestei părți a Europei.

 

 

În perioada maximă a zidirii sale, Cetatea Severinului număra 6 turnuri de apărare, fiind înconjurată cu 2 valuri concentrice, toate anvelopate de un amplu plan dreptunghiular. În 1524, după un atac nimicitor al turcilor lui Soliman Magnificul, din cetate a mai rămas în picioare doar un turn, iar de atunci nu a mai fost refăcută. În aceeași perioadă, este ocupată și Buda moment în care Ungaria este anihilată și transformată în pașalâc turcesc.

Practic, după aproape 300 de ani de existență și lupte permanente, Severinul dispărea ca obiectiv militar lăsând în urma sa tradiția Băniei pentru teritoriul dintre Carpați, Dunăre și Olt.
La ordinul lui Soliman cetatea a fost demolată iar pietrele erau de folosință pentru construirea altor cetăți în sudul Dunării.

ACUM
Cetatea Medievală din Drobeta Turnu Severin

Ruinele care au rămas până astăzi provin de la două incinte – una interioară şi una exterioară, care era împrejmuită de un şanţ adânc. Ulterior, cu ocazia reabilitării printr-un proiect european transfrontalier (investiție de 12 milioane EUR), s-au mai găsit încă 2 ziduri de incintă. După campaniile succesive de săpături arheologice, s-au descoperit aici un tezaur format din 160 de monede, resturi de săgeţi de arc şi de arbalete, fragmente de ţevi de tun, resturi de cămăşi de zale, o fântână plină de resturi ceramice, dar şi oseminte umane.

Cetatea Medievală a Severinului a făcut inițial parte din infrastructura Direcției de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural, împreună cu Castelul Artelor (fostul Turn de Apă), un alt monument emblematic pentru orașul Drobeta Turnu-Severin. Între timp, acest monument iconic al orașului a fost prelut în administrare de către Palatul Culturii Teodor Costescu, la fel și portfoliul de proiecte de intervenție în Cetatea Severinului, obiectiv care inițial era complet golit de conținut. 

De ce? Pentru că uneori, monumentele sunt golite de propriile artefacte descoperite aici deoarece nu au posibilitatea tehnică să le conserve, să le păstreze, să le restaureze și să le expună în situ. Atunci vestigiile arheologice pleacă la muzee și asta duce la anularea totală a memoriei și atractivității locului. Nu mai este cazul acum. O serie de proiecte au început să fie dezvoltate pentru Cetate, iar aici vă prezentăm o parte dintre ele.  

Proiectele Cetate

Cetatea Medievală

Finalizat

Octogon

În desfășurare

Istoria de sub ziduri

Finalizat

2 SCENE, ÎN CETATE

Octogon

Din momentul când a fost gândit, OCTOGON și-a dorit atingerea unuia dintre obiectivele specifice considerate cele mai potrivite pentru activarea strategiei locale a orașului Drobeta Turnu-Severin – „Dezvoltarea interesului tinerei generații pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural”. Măsurile pentru care s-a optat pe termen mediu și lung sunt cele de organizare a unor activități de educație culturală în cetate, a unor ateliere de creație, proiecte de intervenție culturală, ore de predare, împreună cu specialiștii acestui sit istoric sau colaboratori din țară și din străinătate, cu profesorii școlilor și liceelor din oraș și din județ, ca o extensie a unor ore de școală, precum cele de civism, istorie, literatură, artă etc.

Proiectul ”Octogon” aplică pentru prima oară în peisajul cultural din regiunea de sud-vest a țării conceptul de ”digital storytelling” în valorificarea și prezentarea unui obiectiv de patrimoniu (o cetate medievală din Drobeta Tr. Severin), pe coordonate care presupun antrenarea totală și exclusivă a publicului, și nu a specialiștilor, în dezvoltarea de conținut. 

 

Prin acest proiect, peste 20 de tineri de 16-18 ani, proveniți diverse licee din Drobeta Tr. Severin, au dezvoltat un întreg set de abilități și de competențe legate de sfera tehnologică, socială, creativă și de comunicare. O parte dintre acești tineri au învățat cum se construiește un scenariu de povește digitală scurtă și extrem de personalizată, de maxim 5-6 minute, despre evenimente din viața Cetății Severinului.  Aceștia au fost pregătiți, ghidați și asistați în procesele creative de 2 specialiști italieni de la MeltingPro, una dintre cele mai apreciate organizații din Europa în dezvoltarea de conținut digital pentru muzee și obiective de patrimoniu, implicată într-un proiect european de referință în acest sens – ”Mu.Sa – MUseum Sector Alliance”; http://www.project-musa.eu/.

 

Trebuie spus că, pentru a ajunge la adevărurile istorice, tehnicile de storytelling recomandă de multe ori utilizarea de accesorii, ingrediente, elemente fantastice sau inventate care poate nu au existat niciodată în diferite epoci. 

Am ales ”Digital Storytelling” (DS) pentru că este poziționat undeva la încrucișarea dintre narațiunea publică și tehnologiile/aplicațiile digitale tocmai pentru a face povestea mai vizibilă și mai auzită de cât mai mulți oameni. Este metoda care folosește abordarea participativă ghidată pentru a permite oricui să-și împărtășească poveștile, viziunile și opiniile. De fapt oferă fiecăruia șansa de a fi o voce, de a se implica în valorificarea patrimoniului cultural și istoric (soluția optimă pentru a apropia oamenii dintr-o comunitate de patrimoniu cultural local). Iată ce a ieșit!

Istoria de sub ziduri

”Istoria de sub ziduri” inițiază în peisajul cultural local și regional tipurile de intervenție artistică care relaționează experiența multimedia cu cea curatorială în valorificarea patrimoniului arheologic constituit din artefacte importante descoperite în Cetatea Severinului. Proiectul face apel la tehnologiile moderne pentru realizarea unei instalații care combină interacțiunea fizică cu producția digitală în jurul unor obiecte istorice iconice descoperite aici.

 

Aceste obiecte, aflate acum în colecția Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu-Severin, partenerul proiectului, au fost scanate non-agresiv, modelate digital și replicate fizic, prin tehnici de modelare multistratificată și de printare 3 D care reproduc perfect obiectul original. 

 

Întreaga producție rezultată se remarcă prin: 1. calitate vizuală; 2. calitate sonoră (rezoluție înaltă a sunetelor, claritate și precizie); 3. acuratețe și realism în reprezentările scenice și digitale; 4. interacțiune personalizată și prietenoasă pentru fiecare vizitator, cu o pregnantă dimensiune pedagogică.

 

Soluția pentru care am optat în valorificarea artistică și culturală a Cetății Severinului este cea mai potrivită pentru rezolvarea provocărilor cu care ne confruntăm în implicarea și apropierea oamenilor (mai ales a tinerilor) de patrimoniu: 1. Cum să spui povești bune într-un mediu care necesită un utilizator interactiv; 2. Cum să adaptăm cel mai bine dramaturgia unei povești pentru a o face eficientă și bine comunicată în beneficiul patrimoniului și al culturii (mai ales când avem de-a face cu un obiectiv de patrimoniu golit aproape total de conținut).

 

Despre instalație

 

Aceasta este o instalație interactivă cu ajutorul căreia vă invităm să descoperiți istoria Cetății Severinului. De fapt nu vorbim chiar despre întreaga sa istorie, ci despre acea perioadă pe care o considerăm ca fiind cea mai importantă și mai cunoscută din existența ei. Nu există cineva care să nu fi reținut de la profesorii noștri de istorie despre bătăliile cu otomanii, despre Mircea cel Bătrân, despre Vlad Țepeș sau despre cavalerii teutoni aduși aici de către coroana maghiară. Toți au marcat decisiv evoluția Cetății Severinului.

 

Instalația cuprinde și o serie de replici la scară redusă după fragmente de arme care au aparținut cel mai probabil cavalerilor teutoni și care au fost folosite împotriva otomanilor ce asediau cetatea. Dacă doriți să le admirați și să le cunoașteți în detaliu, vă invităm să vizitați Muzeul Regiunii Porților de Fier, partenerul proiectelor noastre. 

 

Noi nu încercăm altceva decât să vă stârnim curiozitatea de a căuta mai multe informații care au stat ascunse sub zidurile acestei cetăți și să scrieți propriile voastre povești cu care să reveniți aici pentru a le împărtăși și altora.

Vestigii descoperite în Cetatea Severinului care vor fi replicate fizic prin tehnici de modelare 3D

Adrese

Castel: Strada Adrian 113 

Cetate: Strada Portului nr. 5

Program zilnic de vizitare::

Castel: 9:00- 19:00

Cetate: 9:00 - 19:00

Site Expozițional al @Palatului Culturii „Teodor Costescu”

Copyright © 2022. All rights reserved.