Ștefania Pescaru

autor

Abilitatea pierdută

 

Pentru a treia oară în această săptămână Victoria vizitează Cetatea medievală a Severinului. Paznicii deja o cunosc ca pe o fată liniștită, căreia îi place să viziteze cetatea.

 

Plictisită deja de furat doar artefacte și obiecte istorice, Victoria s-a documentat despre legendele cetății, descoperind una care spunea că un vas cu aur ar fi ascuns într-unul din zidurile cetății. Doar că legenda nu spunea dacă este o cameră secretă într-un zid sau dacă vasul cu aur este chiar cimentat în zid. Foarte fericită că descoperise această legendă, Victoria fuge din nou la cetate, pentru a vedea ce poate face; ajunsă acolo, începe să cocheteze cu unul dintre paznici. Orbit de frumusețea ei, acesta îi dezvăluie un secret de serviciu despre un zid din cetate din care, de ceva timp, începuseră să cadă pietre. Victoria îi mulțumește și pleacă să caute zidul.

Ajunsă acolo, ocolește mormanul de pietre căzute si se duce drept la zid. Începe să scormonească în el cu mâna, până când găsește un mâner de vas. Negândindu-se nici măcar o clipă, Victoria trage de el și, într-o fracțiune de secundă, zidul se prăbușește pe ea.

 

Victoria nu a murit, însă a suferit răni serioase, la vederea cărora chiar și doctorii s-au speriat. Nu credeau că va reuși să scape cu viață…  Fata a fost arestată pentru toate artefactele și obiectele istorice găsite la ea acasă, însă înainte de a merge în închisoare, i s-a luat un așa-zis interviu:

– Bună ziua! Ne puteți da mai multe informații despre cele întâmplate?

Victoria știa că nimeni nu o crede, așa că nu voia să răspundă la întrebări de genul acesta, era conștientă că era aproape imposibil sa fie real – prin mormanul de pietre nu a fost găsită niciun vas plin cu aur. Victoria se decide să nu spună nimic și părăsește încăperea, rotind roțile scaunului cu rotile.

 

Una dintre reportere, pe nume Florina, o fată blândă, a crezut povestea Victoriei, în ciuda faptului că nu existau niciun fel de dovezi. Ea a început să o viziteze pe Victoria la închisoare, cât de des putea. Între cele două s-a creat o adevărată prietenie.

 

După mai mulți ani, Victoria reușește să iasă din închisoare, plătind o suma fabuloasă muzeelor și locurilor din care a furat. Ieșind de acolo, ea își dorea să-și continue viața pe un făgaș normal.

Însă, Florina, noua ei prietenă, tot insista să meargă amândouă la cetate, să viziteze locul în care se petrecuse întâmplarea cu zidul. La început, Victoria n-a vrut să-și aducă aminte de locul acela, însă la insistențele Florinei decide să meargă. Ajunsă în cetate, ea remarcă schimbările petrecute de când nu mai fusese acolo și, trecând pe lângă zidul reconstruit, încremenește de uimire.

 

– Florina, te rog spune-mi că nu sunt nebună! Și că mânerul pe care-l văd ieșind din zid e chiar adevărat!

Și nu, nu era doar o vedenie! În zid chiar s-a găsit un vas plin cu aur! Imediat Victoria a chemat câțiva profesioniști ca să scoată vasul cu atenție, iar toți banii găsiți au fost folosiți la reconstruirea Cetății. Victoria nu a luat nici un galben din acel vas, deși erau foarte mulți și nu s-ar fi observat dacă ar fi luat câțiva.

Pe Victoria a costat-o abilitatea de-a merge, ca să-și schimbe personalitatea și să nu mai fie lacomă. Acum, după ce au trecut mulți ani de la acel incident, dintr-un alt zid din cetate au început din nou să cadă pietre…

 

Adrese

Castel: Strada Adrian 113 

Cetate: Bulevardul Dunărea

Program zilnic de vizitare::

Castel: 8:30 - 20:30

Cetate: 9:00 - 20:00

Site Expozițional al @Palatului Culturii „Teodor Costescu”

Copyright © 2022. All rights reserved.