Edit Content

ATUNCI

Istoria „Castelului De Apă” din Drobeta Turnu Severin

0
Ani - File de poveste
Castelul Artelor

Castelul de apă din Drobeta Turnu Severin

Încă de la nașterea orașului modern Turnu-Severin, numit „oraș de negoț”, o problemă vitală pentru urbe, pentru locuitori, pentru instituții, pentru stabilimente economice, sociale și de sănătate și nu în ultimul rând pentru a proteja populația și construcțiile de eventualele incendii, era aceea a sursei de apă potabilă și industrială. Abia în 1907 se decide definitiv ca soluția de alimentare a orașului cu apă să aibă ca sursă Dunărea. În anul 1909, opțiunea pentru varianta apei de Dunăre rămâne în picioare, iar pe proiectul alimentării cu apă a Severinului se găsește și semnătura marelui arhitect Anghel Saligny, de numele căruia se vor lega și alte lucrări excepționale. Prin noul sistem propus, apa era decantată, filtrată și sterilizată cu ajutorul ozonului aceasta fiind considerată o soluție tehnică excepțională. Este momentul în care se demarează construirea Castelului de Apă din beton armat (este printre primele construcții de acest gen din Europa) cu două rezervoare suprapuse cu o capacitate de 1025 m.c.. Autorul proiectului a fost inginerul Ilie Radu, un specialist de marcă. Întregul proiect era estimat la 1.400.000 lei.

Licitația a fost câștigată de firma craioveană ”Andreescu și Fiii”. Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc la date de 17.10.1910 în prezența primului ministrului I.C. Brătianu, a miniștrilor Al. Constantinescu și V.Ghe. Morțun, a Episcopului Ghenadie al Râmnicului – Noului Severin și a oficialităților locale. Lucrările propriu-zise au început în anul 1911, cu o oarecare întîrziere la instalația de ozonizare, temă care a intrat prin contract în sarcina societății ”Compagne de l’Ozone” din Paris.

ACUM
Castelul de apă - inundat de artă

După pierderea rostului său inițial, în ultimii ani a fost demarat un amplu proiect de refuncționalizare a fostului Turn de Apă, actualul Castel al Artelor, care a plecat de la convingerea că medii culturale inovatoare precum muzeele stimulează atractivitatea locurilor. În aceste locații, echipele multidisplinare de istorici, sociologi, arhitecți, antropologi, curatori și creativi pot genera noi servicii culturale cu instrumente artistice și digitale. Am ales astfel să dezvoltăm pe termen lung un model cultural de succes în jurul unui altfel de muzeu, unul creativ, care să exploateze inovația curatorială și tehnologică în valorificarea patrimoniului cultural imaterial și material (al apei în cazul nostru, dat fiind poziția și istoria orașului Drobeta, și al istoriei orașului).

 

Obiectivul nostru de dezvoltare pe termen lung este acela de tranformare succesivă a Castelului Artelor într-un spațiu de interpretare și de învățare permanentă, cu o interfață a sectoarelor creative, pentru exprimarea și valorificarea multidisciplinară a temelor specifice patrimoniului cultural.

 

0 +

OPERE DE ARTĂ

0 +

VIZITATORI

0 +

PREMII

Proiectele Castel

Castelul Artelor

Administrația Fondului Cultural Național

Impact

Administrația Fondului Cultural Național

Fotokaleh

Administrația Fondului Cultural Național

Orașul și Apa

Administrația Fondului Cultural Național

HUB-Atitudine

Administrația Fondului Cultural Național

3 inele

Administrația Fondului Cultural Național

Toată apa era deja acolo

Impact

Am început intervențiile culturale și sociale asupra acestui monument cu un prim proiect, pe care l-am numit Impact, finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (2019). Proiectul a folosit memoria istorică a orașului, reprezentată de acest Turn, element iconic de arhitectură al orașului, ca material inspirațional pentru o echipă mare de tineri “avocați ai comunității” selectați de noi, cu scopul de a-și produce propria campanie de promovare a obiectivului într-un mod creativ – acțiune de tip “creează impact/make an impact”. 

Cum? Noi le-am adus echipamentul potrivit, reporteri și specialiști în imagine și sunet, i-am învățat să manipuleze aparatul foto, camerele de filmare, să gândească un scenariu, inclusiv de interviuri cu oamenii de pe stradă, să fie curajoși, creativi, pe măsura minții lor ascuțite.

Fotokaleh

Proiectul Fotokaleh a fost al doilea din seria demarată de proiecte finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național (2019). Acesta a propus o incursiune curatorială care să reconstituie tehnologic și fizic lumea pierdută a exoticei comunități turce de pe Insula Ada-Kaleh. A fost un proces consistent și amplu de documentare, planificare și conceptualizare a unei expoziții-eveniment care a ”dat viață”, prin instrumente de animare tehnologică, impresionantei arhive fotografice donate Castelului Artelor din Drobeta Turnu-Severin de către un domn generos, pe numele lui Mihai Romanu, din Orșova, actual rezident în Munchen. Cu ajutorul unor clișee de colecție, recompuse tehnologic și relaționate secvențial prin tehnici de realitate augmentată, a fost reprodusă vizual ulița principală a insulei Ada-Kaleh, locul unde se afla Bazarul și Geamia, inima și punctul de maximă vitalitate a locului.

Este vorba despre un proiect tipic de valorificare inovativă a patrimoniului imaterial al unei insule dispărute, de reactivare a unor informații și a unui conținut istoric ce ne vorbește despre un loc inedit, ce începe să se șteargă din conștiința comunităților din regiunea unde se aflase odinioară.

#Innovative art

Oferim astfel vizitatorilor noi narațiuni ca forme de angajare totală. Vii cu un telefon mobil, urci la inelul 3 al turnului, descarci o aplicație anume oferită gratuit la fața locului, apoi te joci cu imaginile scufundate simbolic în borcane pline cu apă, simulare a scufundării insulei, pentru a da viață personajelor și atmosferei surprinse în aceste cărți poștale. Ingenios, cu un mare impact vizual și cu o informație care merge direct către suflet și către minte.

Orașul și Apa

Proiectul ”Orașul și Apa” a continuat aventura de refuncționalizare a vechiului Turn de Apă din Drobeta Turnu-Severin (actual Castel al Artelor). Ca și în cazul proiectului anterior, ”Fotokaleh”, și acesta a propus o incursiune curatorială originală, senzorială și participativă. De această dată s-a reușit o ingenioasă reactivare a memoriei istorice a monumentului prin reconstituirea imersivă (aplicație cu interfață prietenoasă și intuitivă pentru utilizator) a vechii tehnologii de filtrare și de distribuire a apei pentru consumul curent al întregului oraș (funcția inițială a monumentului).

 

Cu ajutorul unor clișee fotografice, reprezentări grafice, planuri, a unor elemente de arhivă și al martorilor, s-a reconstituit părțile care au compus odinioară mecanismul de funcționare a acestui turn de apă (astăzi dispărute) – instalații care reprezentă procesul de transportare și de furnizare a apei, tratamentul apei (filtrare/ozonificare) și al instalațiilor (instrumente și mașini hidraulice).

 Am integrat în expoziție și un conținut complementar care povestește despre rolul apei în cultura locală/regiune, ca preambul al viitoarei expoziții legate de eco-sistemul Dunării și ca element de relaționare cu cea inițială, legată de memoria istorică a Insulei Ada-Kaleh. ”Apa” devine practic elementul comun care va lega în timp inelele turnului, sub forma unor expoziții de bază, mereu actualizate, văzute ca niște spații de expunere creativă a patrimoniului hidraulic. Am oferit vizitatorilor o nouă narațiune  gândită ca o formă de angajare totală pentru că presupune interacțiunea acestora cu mașinările create.

Expoziția ocupă spațiul podului eliberat de planșee de beton, unde se prezintă o arhitectură interioară spectaculoasă și unde în 1964 a fost plasat al 3-lea cazan. Toată construcția expozițională a răspuns la întrebarea ”Vrei să știi care este drumul pe care-l parcurge apa de la Dunăre spre casa ta?

3 Inele

Proiectul ”3 inele” și-a propus să finalizeze aventura de refuncționalizare a Turnului de Apă din Drobeta Turnu-Severin, pe zona de proiecte curatoriale – 3 inele = 3 expoziții. Ca și în cazul celor 2 proiecte anterioare, ”Fotokaleh” și ”Orașul și Apa”, și acest ultim episod din serie propune o incursiune curatorială originală, senzorială și participativă. 

De această dată s-a dorit valorificarea patrimoniului imaterial al eco-sistemului Dunării și a modului cum acesta a influențat dezvoltarea istorică și culturală a orașului Drobeta Turnu-Severin. Acest lucru l-am făcut posibil cu ajutorul unor reconstituiri imersive și printr-o succesiune de instalații, cu aceeași linie de design, acționate manual, care proiectează pe pereți un ciclu narativ succesiv. Practic, te plimbi de la o instalație la alta și proiectezi diverse povești ale Dunării, având permanent în față și o serie de planșete grafice cu explicații suplimentare legate de poveștile proiectate în cascadă.Am destăinuit publicului din ce este constituit acest eco-sistem al Dunării în zona Severinului, ce înțelegem noi prin eco-sistem și despre cum acesta a creat o anumită structură și compunere a comunității locale – perspectivă antropologică, de diversitate culturală, de mediu. 

Expoziția este plasată în inelul 4 al turnului și oferă un conținut adaptat pentru înțelegerea de către orice tip de vizitator. Am colaborat cu specialiști din domeniul istoric, cultural, antropologic și de mediu/ecologie/științe ale naturii, cei care au selectat sursele documentate, elementele din arhivele de fotografii și martorii video/înregistrări audio-video care împreună, colate, explică și extind subiectul expoziției într-un mod angajant.

Orașul și Apa

HUB-Atitudine

Proiectul ”HUB-Atitudine” închide practic cercul intereselor noastre culturale din acest monument, un demers provocator de refuncționalizare completă a unui punct cultural de avangardă pentru orașul Drobeta Turnu-Severin. Ar fi practic primul muzeu din România creat exclusiv din finanțări succesive oferite de către Fondul Cultural Național. Cele 3 proiecte anterioare, ”Fotokaleh”, ”Orașul și Apa” și ”3 inele”, au pus sau pun în practică o serie de experimente curatoriale, senzoriale și participative, în care ”apa” este elementul comun care leagă 3 din cele 5 inele ale turnului, sub forma unor expoziții de bază văzute ca niște spații de angajare totală și de expunere creativă a patrimoniului hidraulic (imaterial și material) – reconstituiri imersive, instalații mecanice și machete interactive.

Acest ultim proiect de serie intervine în al 4-lea inel al turnului rămas liber și-l transformă într-un spațiu colaborativ unde beneficiarii să se întâlnească și să aibă la dispoziție o serie de resurse (arhivă digitală, cele 3 expoziții, tehnologie) necesare documentării, interpretării, expunerii și incubării de proiecte culturale și curatoriale de valorificare a patrimoniului local și regional. Aici, experții muzeali, antreprenorii culturali și creativii sunt ajutați să înțeleagă patrimoniul cultural (am organizat o sesiune de training pentru actorii culturali locali) și pot genera servicii culturale originale cu instrumente artistice și digitale. Am ales să dezvoltăm un muzeu-hub care exploatează inovația curatorială și tehnologică pentru valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului.

De asemenea, acest proiect face translatarea către a 2-a serie de procese, cele care vizează partea de identitate/de marcă culturală, care va debuta cu o expoziție online de soluții creative (design, publicitate) inspirate de elemente din colecția muzeului (prima acțiune de curtare a clasei creative).

 

Toată apa era deja acolo

PROIECT „APA DIN INSTALAȚII”
Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin anunță lansarea oficială a unui nou proiect, „Apa din instalații”, ce se va desfășura la Castelul Artelor, fost Turn de Apă, parte din seria de 14 proiecte finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național în ultimii 5 ani. Proiectul expozițional, „Toată apa era deja acolo” se concentrează în jurul unei serii de intervenții din zona artei contemporane într-un spațiu muzeal dedicat patrimoniului local și își propune să adauge un nou strat de conținut cultural care să completeze expozițiile deja existente în acest monument istoric al orașului.
Bogdan Gîrbovan, Denise Lobonț, Dan Perjovschi, Ghenadie Popescu și Miruna
Radovici, artiști cu care lucrează Galeria Posibilă din București, vor dezvolta un dialog ce ia forma unor lucrări în tehnici mixte, audio-video, fotografie, desen, instalație și care vor rezona cu o clădire monument din Drobeta Turnu Severin a cărei memorie istorică este legată indisolubil de apă.

Bogdan Gîrbovan (născut în Drobeta Turnu Severin) este un fotograf cunoscut prin proiectele sale, în special prin „10/1” atrăgând prin felul în care același tip de apartament este locuit și manipulat în tot atâtea moduri, fiind totodată achiziționat de instituții culturale relevante precum Muzeul Național de Artă Contemporană din România și colecții private. Temele și motivele culturale abordate de acesta în proiectele sale fotografice deschid perspective noi asupra felului în care înțelegem diverse categorii sociale, spațiile locuite și evoluția lor în timp. Lucrările sale au fost expuse, în străinătate, la Gallery 400 din Chicago, Kunsthalle Winterthur și în cadrul ViennaFair.
Denise Lobonț este o artistă vizuală care lucrează, cu precădere, în mediul fotografiei și folosește formatul documentării oferind contra-narațiuni în care constructele sociale stabilite sunt expuse și puse sub semnul întrebării. Practica ei este motivată de abordarea unor subiecte precum identitatea de gen, incluziunea minorităților și ecologia. Recent, a participat la o rezidență la Muzeul de Artă Contemporană Urban Nation din Berlin și într-o expoziție de grup la galeria de artă a Institutului Cultural Român din Berlin.

Dan Perjovschi, unul dintre artiștii cei mai acuți și reactivi în interpretarea temelor sociale și politice actuale, la nivel internațional, desenează critic cu umor direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea – așa cum o va face și la fostul Turn de Apă. El a avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma,  Kunsthalle Hamburg, Nasher Museum Duke University ș.a., și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, MoMA San Francisco, MUAC Mexico ș.a.. A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă în Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta. În 2022, Galeria Posibilă a organizat o expoziție retrospectivă dedicată cărților lui de artist.
Ghenadie Popescu este un artist moldovean, interesat de particularitățile locale (postcomuniste) ale viziunilor comune despre identitate, tradiție și amestecul geopolitic. Folosind diferite forme de expresie precum performance-ul, arta video și animația, el face referire la absurditatea lumii în care trăiește și lucrează. Din 2012, este implicat în principal în proiecte personale de animație stop-motion. Din 2019 a făcut parte dintr-un amplu proiect de cercetare al galeriei Posibilă dedicat utilizării peisajului și a participat în expoziții de grup în România și Republica Moldova.
Miruna Radovici este o artistă care investighează dezvoltarea unui univers pe măsură ce lucrările pun în scenă nucleul evoluției sociale: interacțiuni, limbaj, atingere, apariția și dispariția organică a emoției. Activitatea ei artistică în varii medii (desen, pictură, ceramică, sunet, instalație, video) a fost expusă în ultima perioadă în București, la  Appartere (parte din Romanian Design Week), Târgul de artă Romanian Art Dealers, Atelierele Malmaison și la Galeria Posibilă și în Iași, la Romanian Creative Week, Galeria Artep.
Toate lucrările realizate în cadrul acestui proiect vor deveni parte din colecția monumentului și vor fi arhivate online și accesibilizate pe website-ul casteluldeapa.com.


Scurtă descriere a contextului în care se va realiza proiectul cultural
Proiectul nostru se află la intersecția dintre artele vizuale și patrimoniul cultural, motiv pentru care îl vom considera unul tipic de intervenție artistică ce are ca scop valorificarea unui obiectiv de patrimoniu industrial iconic al Municipiului Drobeta Turnu Severin (vechiul Turn de Apă), devenit un muzeu-hub cu spații expoziționale (pe 4 inele) și colaborative (un inel).
Instalațiile celor 5 artiști vor fi plasate aici și gândite în legătură organică cu elementele din expozițiile tematice aflate pe 4 din cele 5 inele ale turnului, toate realizate de către Zeppelin Studio, câștigător al premiului european DASA 2020, acordat de European Museum Academy, pentru cel mai inovator concept expozițional (Casa Memorială Anton Pann, București).
Nevoia principală a proiectului este aceea de a schimba peisajul cultural local și de a oferi în sfârșit un spațiu de manifestare și de expunere a artei contemporane.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 21 iulie 2023, orele 11,00, Castelul de Apă.

Galeria Posibilă, înființată în martie 2003, într-o casă cu curte din Bucureștiul vechi, detaliu care i-a marcat identitatea, a pornit la drum stimulată de dorința de a crea un mediu de lucru și interacțiune corect, etic și sustenabil între artist, public și colecționar, fie el public sau privat. În ultima decadă, Posibilă s-a concentrat pe subiectul “utilizării peisajului”, într-o înțelegere contemporană a termenului, printr-o continuă deconstruire și problematizare, creând interacțiuni transdisciplinare cu antropologi, artiști, biologi, ecologi și peisagiști. Un alt subiect recurent pentru galerie este sustenabilitatea tânărului artist, reușind astfel prin programul Master, să vină în sprijinul celor mai dinamici artiști emergenți alături de care, în ultima perioadă, a început să descopere și alte subiecte largi de cercetare.
Posibilă este o instituție de promovare și diseminare a artei locale, atentă și interesată de o contextualizare dincolo de spațiul geografic local, românesc.
Beneficiar proiect: Palatul Culturii „Teodor Costescu” Drobeta Turnu Severin
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național
Partener: Galeria Posibilă din București

Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin

IDENTITATEA VIZUALA A CASTELULUI

Numele artistului:

Insight

Propunerea mizează pe o compunere bogată, în care logotype-ul poate funcționa independent, ca element vectorial, curat, distinct; însă și compus cu silueta turnului, care susține comunicarea și e important cel puțin în primii ani de popularizare a muzeului, dacă nu chiar pe toată durata identității vizuale.

 

Diacritica devenită val ce umple tot spațiul liber devine motiv grafic transferabil de-a lungul întregii identități.

 

Fontul gros punctează e sincron cu trăinicia construcției. Culoarea e contemporană și instituțională deopotrivă, în ton cu tema. Adâncindu-o prin opțiunea unui ton mai profund decât cele uzuale pentru apă.

Numele artistului:

solutia 2c

Numele artistului:

Insight

Design-ul logo-ului se „învârte” în jurul amprentei circulare a Turnului – monument emblemă al orașului și deasupra Apei ca element definitoriu pentru zonă și muzeu. Silueta turnului se îmbină fluid
cu jocul valurilor Dunării într-o alăturare care simbolizează dialogul Orașului cu Apa.


Pentru tricouri, grafica s-a conturat în jurul poziției geografice a Turnului în România, unde linia
de graniță preia sub􀆟l iden􀆟tatea vizuală din logo și redă un fragment de hartă închipuit și jucăuș.

Numele artistului:

Numele artistului:

Direcția Vizuală 1

Direcție vizuală_01 (formă modulară care prin alăturare poate construi
un sistem de irigație/filtrare; element principal: forma modulară + logotype)

Direcția Vizuală 2

Direcție vizuală_02 (forme abstracte care fac referire la apă; element principal:
forma abstractă variabilă + logotype)

Direcția Vizuală 3

Direcție vizuală_03 (icon Castelul de Apă; element principal: icon + logotype)

Numele artistului:

Adrese

Castel: Piața Castelului

Cetate: Strada Portului nr. 5

Program zilnic de vizitare::

Castel: 9:00 - 19:00

Cetate: 9:00 - 19:00

Site Expozițional al @Palatului Culturii „Teodor Costescu”

Copyright © 2022. All rights reserved.